Pierogi prosto z formy

Kiedyś można było pomarzyć o formach, deczkach i tortownicach, prawdziwe kucharki musiały sobie radzić bez nich. Obecnie mamy szeroki wybór tych produktów, są już formy nie tylko do ciast ale też do tworzenia pierogów, calzonów i ciast owocowych. Forma do pierogów metalowa pozwala na uformowanie idealnych pierogów wyglądających jak z restauracji a wytworzonych w domowej kuchni. Z tymi foremkami możesz użyć domowego ciasta lub owijarki kupionej w sklepie i mieć gotowy produkt w bardzo krótkim czasie.

Kluczowe cechy formy do pierogów

• Wykonany z wytrzymałego tworzywa sztucznego

• Można myć w zmywarce

• Otwory w uchwytach umożliwiają łatwe zawieszenie, prosty w użyciu

Zdecyduj się na słodkie lub pikantne nadzienie i umieść owijkę lub okrąg ciasta na wybranej formie. Umieść nadzienie na środku ciasta, uważając, aby się nie przepełniło. Zbyt duże wypełnienie spowoduje przepchnięcie przez uszczelkę utworzoną przez formę.

Gdy nadzienie zostanie wyśrodkowane na cieście, lekko zwilż krawędzie, aby ciasto się skleiło. Chwyć uchwyt z każdej strony formy i unieś je razem w kierunku środka, aby zamknąć ciasto wokół nadzienia. Wystarczy lekko nacisnąć, aby zagnieść i uszczelnić ciasto.

Pierogi Wieprzowe I Warzywne

Składniki

—20 okrągłych opakowań wrapów
-250g mielonej wieprzowiny
-250g kapusty bok choy
—1 szalotka
-1 łyżka stołowa
—świeży imbir
—1/2 łyżeczki soli
—czarny pieprz
-1/2 łyżeczki oleju sezamowego
-1/2 łyżeczki octu białego lub szampana
-1 łyżka sosu ostrygowego
-Woda
-Olej do gotowania

Wykonanie

Do średniej miski włóż wieprzowinę, szalotkę, imbir, sól / pieprz, olej sezamowy, ocet i sos ostrygowy.
Drobno posiekaj kapustę i wyciśnij z niej pozostałą wodę. Dodaj choy bok do mieszanki wieprzowej i mieszaj czystymi rękami aż do całkowitego wymieszania. Przykryj i umieść nadzienie w lodówce na 20 minut. Wyjmij wypełnienie z lodówki i pozwól wrócić do temperatury pokojowej.

Aby stworzyć pierogi, umieść jednego wrapa na prasie do pierogów, kropkuj krawędź opakowania wodą i połącz uchwyty prasy, aby uszczelnić pieróg. Jeśli wypełnienie wyciska się z fałd, zmniejsz wypełnienie do 1 łyżki stołowej. Powtórz z pozostałymi.
Aby ugotować pierogi, rozgrzej 2 łyżki oleju do smażenia na patelni na średnim i niskim ogniu. Gdy olej będzie gorący, dodaj 5-7 pierogów na patelnię bez przepełnienia. Podawaj z różnymi sosami.